Hoppa till innehåll

Unik inblick i Kinas unika minirover Jinchan på månens baksida

Chang’e-6-uppdragets element, inklusive mini-roven Jinchan på utställning. Foto: CCTV/Inside Outer Space

NYHETEN I KORTHET
Kinas månuppdrag Chang’e-6 placerade en liten autonom rover, Jinchan, på månens baksida för att samla in och fotografera månprover. Roverns utveckling involverade avancerade material och teknik, vilket skiljer den från tidigare kinesiska månfarkoster.

Kinas senaste månuppdrag, Chang’e-6, introducerade en banbrytande mini-rover, Jinchan, som autonomt samlade in och fotograferade månprover. Den lätta rovern har imponerande tekniska egenskaper som skiljer den från tidigare kinesiska månfarkoster.

Den lilla Chang’e-6-rovern, kallad Jinchan och väger cirka 5 kilo, har fått mycket uppmärksamhet efter sin landning på månens baksida. Roverns framsteg rapporteras av den statliga nyhetsbyrån Xinhua, som beskriver den som en autonom och intelligent mini-robot, utvecklad av China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC).

En bild av Kinas Chang'e 6 månlandare på månens baksida, tagen av uppdragets minirover. Bild: CNSA
En bild av Kinas Chang’e 6 månlandare på månens baksida, tagen av uppdragets minirover. Bild: CNSA

”Efter att Chang’e-6 samlat in prover på månens baksida,” rapporterar Xinhua, ”kopplade mini-rovern autonomt bort sig från landaren, rörde sig till en lämplig position, valde en idealisk vinkel för fotografiet och tog sedan bilden.”

Denna lilla fyrhjuliga rover har visat sig vara en överraskning för många rymdobservatörer. Enligt en artikel från China Science Network, utvecklade Shanghai Institute of Ceramics viktiga material för rovern, inklusive en tellurdioxidkristall med utmärkta akustiska och optiska egenskaper, som används i roverns infraröda bildspektrometer.

En annan imponerande funktion är den ultraljudsmotor som används för att aktivera kamerans slutare, baserad på piezoelektriska keramiska material som tål stora temperaturvariationer. Detta material har tidigare använts i Kinas Chang’e-3, 4 och 5-uppdrag.

Enligt en översättning från SegerYU på X har rovern solpaneler på ena sidan och kameror på båda sidor, vilket gör att den kan ta bilder oavsett riktning. Roverns autonomi och fjärrstyrningsförmåga från jorden gör den unik jämfört med tidigare kinesiska månfarkoster som Yutu-1 och Yutu-2, vilka är betydligt tyngre och mer utrustade.

Chang’e-3 landaren släppte lös Yutu-1 på Mare Imbrium efter sin ankomst till månen i december 2013. Yutu-2 utforskar fortfarande Von Kármán-kratern inom månens sydpol-Aitken-bassäng efter att ha blivit utsänd av Chang’e-4-landaren i januari 2019.

Space.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *