Hoppa till innehåll

NASA söker lösningar på månstoft – studenter från hela USA bidrar med innovativa idéer

Testing plume scouring effects with a lunar regolith simulant and Masten’s Xodiac rocket in Mojave, CA. Foto: MASTEN

NYHETEN I KORTHET
NASA har problem med månstoft vid landningar. Studenttävlingen HuLC har nu presenterat lösningar för att hantera detta.

Månlandningar har länge varit en utmaning, och ett av de största problemen är det frätande månstoftet. NASA har nu fått hjälp från universitetsstudenter genom tävlingen Human Lander Challenge (HuLC), där innovativa lösningar presenterades för att hantera detta hinder.

Att landa på månen har alltid varit en komplex uppgift, och Artemis-programmet planerar att göra det ännu en gång. En av de största utmaningarna är det frätande månstoftet, känt som regolit, som täcker månens yta och kan skada landare och deras instrument.

Flera organisationer arbetar på att minska mängden uppvirvlat regolit vid landningar. Lösningar inkluderar att smälta regolit med raketmotorer eller att använda keramiska partiklar för att stabilisera ytan.

I mars 2023 startade NASA tävlingen Human Lander Challenge (HuLC) för studenter. Målet var att hitta metoder för att hantera månstoft vid landningar. Över ett år senare har NASA nu utsett fem vinnande lag från 12 deltagande universitet, och dessa belönades vid ett evenemang i Huntsville, Alabama.

Mastens blixtsnabba landningsplattor kan lösa utmaningen med månstoft genom att använda en flygande alumasprayteknik (FAST). Foto: MASTEN
Mastens blixtsnabba landningsplattor kan lösa utmaningen med månstoft genom att använda en flygande alumasprayteknik (FAST). Foto: MASTEN

Första priset på 10 000 dollar gick till University of Michigan för deras projekt ARC-LIGHT, som använder kameror och lidar-sensorer för att förbättra landningssäkerheten. Andra platsen, med ett pris på 5 000 dollar, gick till University of Illinois för deras verktyg HINDER, som hjälper till att välja regolitfria landningsplatser.

Texas A&M University fick ett pris för sitt SOLACE-projekt, en självgående landningsplatta, medan Embry-Riddle Aeronautical University belönades för PARSEC, som använder granulat för att minska mängden uppvirvlat regolit. University of Colorado Boulder fick tredje pris och 3 000 dollar för sitt verktyg LSAT, som simulerar dammdynamik vid landningsplatser.

NASA planerar att vidareutveckla dessa idéer, och de kan vara redo att användas inom fem år, lagom till Artemis-programmets stora lansering. Det återstår att se vilka lösningar som faktiskt kommer att implementeras.

NASA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *