Hoppa till innehåll

NASA satsar på svampbaserade rymdbostäder för framtida uppdrag

Tegelstenar framställda med hjälp av mycelium, trädgårdsavfall och träflis som en del av myko-arkitekturprojektet. Liknande material skulle kunna användas för att bygga bostäder på månen eller Mars. Bild: NASA

NYHETEN I KORTHET
NASA har fått nya medel för att utveckla svampbaserade bostäder i rymden, vilket kan revolutionera framtida rymdresor.

NASA får 2 miljoner dollar för att fortsätta utvecklingen av svampbaserade bostäder för rymdfärder, vilket kan bli en nyckel till långvariga vistelser på månen och Mars.

NASA tar stora steg mot att skapa bostäder i rymden med hjälp av svamp. Ett forskarteam vid NASA Ames Research Center i Kaliforniens Silicon Valley har beviljats nya medel genom NASA’s Innovative Advanced Concepts (NIAC) program. Projektet, känt som Mycotecture Off Planet, leds av Lynn Rothschild och har fått 2 miljoner dollar för att fortsätta sin teknologiska utveckling under de kommande två åren.

NASA administratören Bill Nelson säger,

”När NASA förbereder sig för att utforska längre ut i kosmos än någonsin tidigare, krävs ny vetenskap och teknologi som ännu inte existerar.”

Denna nya forskning är en viktig del av Artemis-kampanjen, som syftar till att inte bara återvända till månen utan också att etablera långsiktiga bostäder och senare resa vidare till Mars.

Forskarna arbetar på att utveckla teknologier som kan ”odla” bostäder på månen och Mars med hjälp av svamp och dess mycelia, den underjordiska delen av svampen. Tanken är att framtida rymdresenärer kan ta med sig en kompakt bostad byggd av lätt material innehållande vilande svamp. Genom att tillföra vatten kan svampen växa runt stommen och bilda en fullt fungerande mänsklig bostad.

Walt Engelund, biträdande administratör för Program i Space Technology Mission Directorate vid NASAs huvudkontor i Washington, framhåller, ”Vi investerar i dessa teknologier genom hela deras livscykel, med vetskap om deras potential att hjälpa oss att nå våra mål.”

Mycotecture-projektet kan erbjuda en ny, mångsidig materiallösning för konstruktion i rymden, vilket minskar vikten och sparar resurser för andra viktiga uppdrag. Projektet har redan visat prov på sin teknik genom tidigare NIAC-bidrag där man skapat och testat flera svampbaserade biokompositer i en planetsimulator.

Denna teknik har också potential att användas på jorden för exempelvis vattenfiltrering och utvinning av mineraler från avloppsvatten. John Nelson, NIAC Program Executive, säger att ”Mycotecture Off Planet exemplifierar hur avancerade koncept kan förändra hur vi ser på framtida utforskningsuppdrag.”

Under fas III kommer forskarteamet att optimera materialegenskaperna och förbereda sig för tester i låg omloppsbana runt jorden, med framtida applikationer som kan integreras i kommersiella rymdstationer eller uppdrag till månen och Mars.

phys.org

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *