Nyheten i korthet
Astrobotic har öppnat ett testområde i Mojaveöknen som efterliknar månens yta för att förbereda framtida månexpeditioner. Området ska användas för att testa precisionslandningstekniker och köra robotar.
Astrobotic har lanserat ett nytt testområde i Mojaveöknen som efterliknar månens yta. Här ska forskare och ingenjörer förbereda sig för kommande månexpeditioner genom att testa avancerade landningstekniker och robotfordon under verklighetstrogna förhållanden.
Månens yta i Mojave
Astrobotic har öppnat Lunar Surface Proving Ground (LSPG) i Mojave, Kalifornien, en detaljerad testplats som simulerar månens topografi och ljusförhållanden vid månens sydpol. Området, som är ungefär 100×100 meter stort, är utformat med hjälp av företagets LunaRay-verktyg för att efterlikna verkliga förhållanden på månen.
– Vårt Lunar Surface Proving Ground är det mest realistiska testområdet av denna skala, modellerat direkt från en karta över månens yta, säger Sean Bedford, utvecklingschef på Astrobotic.
Testning av ny teknik
LSPG ska användas för att testa precisionslandningstekniker, som LiDAR-skannrar, samt för att köra rovers och andra robotiska system. Detta gör det möjligt för industri, myndigheter och akademiska institutioner att utveckla teknik som ska användas för uppdrag från månen till Mars.
Invigning med studentutmaning
Testområdet invigdes med NASATechRise Student Challenge 2023-2024, där 30 studentlag flög experiment över LSPG med Astrobotics återanvändbara raket Xodiac, som kan starta och landa vertikalt.
Framtida månuppdrag
Astrobotic lanserade i januari sin månfarkost Peregrine med hjälp av United Launch Alliances nya raket Vulcan Centaur. Peregrine blev den första kommersiella amerikanska månfarkosten som opererade i rymden, men stötte på ett allvarligt problem kort efter att ha separerats från raketens övre steg och återinträdde jordens atmosfär den 18 januari.
Företaget planerar dock fortfarande att lansera sin andra månfarkost, en större farkost kallad Griffin, innan årets slut.