Hoppa till innehåll

Kina öppnar för internationell forskning på månprover – USA hindras av lag

Bian Zhigang, biträdande direktör för Kinas nationella rymdförvaltning, talar under en presskonferens vid Statliga rådets informationskontor i Peking, torsdagen den 27 juni 2024. Kinas rymdtjänstemän sade på torsdagen att de välkomnar forskare från hela världen att ansöka om att studera månproverna som Chang'e 6-proben tog tillbaka till jorden i en historisk mission, men noterade att det fanns begränsningar för det samarbetet, specifikt med USA. Bild: AP Photo/Andy Wong

NYHETEN I KORTHET
Kina bjuder in forskare från hela världen att studera månprover från Chang’e 6-uppdraget, men pekar på hinder för samarbete med USA på grund av Wolf Amendment-lagen.

Kina välkomnar forskare från hela världen att studera de historiska månproverna som samlades in av Chang’e 6-proben, men påpekar att ett amerikanskt laghinder begränsar samarbetet med USA.

Under en presskonferens i Peking meddelade Kinas rymdmyndighet att forskare från alla nationer är välkomna att ansöka om att studera månproverna som Chang’e 6-proben förde tillbaka till jorden. Trots denna öppenhet för internationellt samarbete påpekade kinesiska tjänstemän att direktsamarbete med USA är begränsat på grund av Wolf Amendment, en lag som förhindrar direkt bilateralt samarbete mellan NASA och Kina.

”Orsaken till hindret i det amerikansk-kinesiska rymdsamarbetet är fortfarande Wolf Amendment,” sa Bian Zhigang, vice ordförande för China National Space Administration. ”Om USA verkligen vill inleda regelbundet rymdsamarbete bör de vidta lämpliga åtgärder för att ta bort hindret.”

Trots hindren för samarbete med USA samarbetade Kina med Europeiska rymdorganisationen, Frankrike, Italien och Pakistan under Chang’e 6-uppdraget.

Återinträdesmodulen från Kinas historiska Chang'e-6 månuppdrag landade på jorden den 25 juni 2024. CCTV
Återinträdesmodulen från Kinas historiska Chang’e-6 månuppdrag landade på jorden den 25 juni 2024. CCTV

”Kina välkomnar forskare från alla länder att ansöka enligt processerna och dela i fördelarna,” sa Liu Yunfeng, chef för internationella samarbetskontoret vid China National Space Administration.

Detaljer om de insamlade proverna hölls hemliga, men kinesiska forskare förväntar sig att proverna innehåller 2,5 miljoner år gammal vulkanisk sten och annat material som kan ge svar på geografiska skillnader mellan månens båda sidor.

Månproverna, som togs från månens baksida vid nedslagskraten Aitken vid månens sydpol, kommer sannolikt från olika lager och bär spår av olika geologiska händelser under månens långa historia.

Framtida planer inkluderar Chang’e 7 för att utforska resurser vid månens sydpol samt Tianwen-3 för en Marsprovsinsamlingsuppdrag runt 2030 och Tianwen-4 för utforskning av Jupiter.

phys.org

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *