Hoppa till innehåll

Historisk upptäckt av Chandrayaan-3 vid månens sydpol

Pragyan rovern på månens yta. Foto: ISRO

NYHETEN I KORTHET
Indiens månfarkost Chandrayaan-3, med rovern Pragyan, har upptäckt små stenfragment nära sin landningsplats vid månens sydpol. Dessa fynd stödjer tidigare teorier om att stenfragmenten gradvis förändras inuti månregolit.

Indiens månfarkost Chandrayaan-3 har gjort betydande fynd vid sin landningsplats på månens sydpol. Rover Pragyan har identifierat små stenfragment som kan förändra vår förståelse av månens geologi.

Chandrayaan-3 rovern Pragyan har upptäckt små stenfragment runt kanterna, väggsluttningarna och botten av små kratrar vid sin landningsplats på månens sydpol. Pragyan, som styrs av landaren Vikram, förflyttade sig cirka 103 meter på månens yta under en enda mån-dag. Fynden är viktiga eftersom de stödjer tidigare studier som föreslagit att stenfragment inuti månens regolit gradvis förändras.

Rovern Pragyan färdades cirka 103 meter på månens yta under en enda mån-dag. Foto: ISRO
Rovern Pragyan färdades cirka 103 meter på månens yta under en enda mån-dag. Foto: ISRO

Pragyan, som väger 27 kilo, är utrustad med kameror och instrument för att analysera månens jord. Den har också med sig ISRO logotyp och den indiska trikoloren till månens yta. När rovern navigerade cirka 39 meter väster om landningsplatsen Shiv Shakti-point, ökade antalet och storleken på stenfragmenten. En krater med en diameter på nästan 10 meter kan vara en möjlig källa till dessa stenfragment.

Enligt en presentation vid en internationell konferens i Ahmedabad tidigare i år, kan denna krater ha grävt upp och omfördelat stenfragmenten runt landningsplatsen. Två av stenfragmenten visade tecken på nedbrytning, vilket indikerar att de utsatts för rymdväder.

ISRO chef S Somanath berättade nyligen att nästa månmission, Chandrayaan-4, siktar på att hämta tillbaka ett månprov till jorden från ’Shiv Shakti’-punkten.

Indien skrev historia den 23 augusti 2023 med Chandrayaan-3-uppdraget och blev det första landet att landa nära månens sydpol, samt det fjärde i världen att uppnå en mjuklandning på månens yta efter USA, Sovjetunionen och Kina.

Enligt ISRO uppnåddes alla tre mål för Chandrayaan-3-uppdraget: demonstration av en säker och mjuk landning, demonstration av roverns rörelse på månen och genomförande av vetenskapliga experiment på månens yta med dess instrument och landarens nyttolast.

NDTV

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *