Hoppa till innehåll

Chang’e-6

En bild av Kinas Chang'e 6 månlandare på månens baksida, tagen av uppdragets minirover. Bild: CNSA
En bild av Kinas Chang’e 6 månlandare på månens baksida, tagen av uppdragets minirover. Bild: CNSA

Chang’e 6 var den sjätte robotiska månutforskningsuppdraget av Kinas nationella rymdorganisation (CNSA) och det andra CNSA-uppdraget för att hämta månprover. Liksom sina föregångare i det kinesiska månutforskningsprogrammet, är rymdfarkosten uppkallad efter den kinesiska mångudinnan Chang’e. Det var mänsklighetens första månuppdrag för att hämta prover från månens baksida, då alla tidigare insamlingsuppdrag har utförts från månens framsida.

Uppdraget började den 3 maj 2024 när rymdfarkosten sköts upp från Wenchangs rymduppskjutningsplats på Hainan-ön. Dess landare och rover landade på månens baksida den 1 juni 2024. Landarens robotarm och borr tog prover med en total massa på 1935,3 gram från månens yta; stigningsmodulen transporterade sedan dessa till månens omloppsbana den 3 juni 2024. Stigningsmodulen dockade med omloppsmodulen i månens omloppsbana den 6 juni 2024 och överförde proverna till en atmosfärisk återinträdesmodul som sedan återvände till jorden. Landaren och rovern utförde också vetenskapliga experiment på månens yta.

Det övergripande uppdraget varade i cirka 53 dagar och avslutades den 25 juni 2024 med att återinträdesmodulen återvände till atmosfären med proverna och landade med fallskärm i Inre Mongoliet.

Tekniker tar bort proverna som samlats in på månens baksida från återkapseln av Chang'e 6 månuppdraget. Bild: CCTV

Prover från månens baksida ”tjockare och klibbigare”

Kinas Chang’e 6 har återfört 1 935,3 gram prover från månens baksida, vilket är de första sådana prover som någonsin hämtats. Proverna är tjockare och klibbigare än de från månens framsida och kommer att analyseras för att utöka vår kunskap om månen.