Nyheten i korthet
Forskare vid McGill University har funnit att raketbränsle kan tillverkas av måndamm, vilket möjliggör mer flexibla månexpeditioner. Denna metod kan minska kostnaderna och beroendet av jordbaserade resurser för framtida rymduppdrag.
Ny metod minskar beroendet av jordbaserade resurser
NASA och andra rymdorganisationer planerar att skapa en permanent närvaro på månen för att möjliggöra bemannade Mars-uppdrag inom de närmaste decennierna. En viktig del av dessa planer är att använda lokala resurser på månen för att producera nödvändigheter som luft, vatten och byggmaterial. Nu visar en ny studie från McGill University att även raketbränsle kan tillverkas av månens ytdamm, kallat regolit.
Ny forskning öppnar dörrar för framtida månexpeditioner
En forskargrupp, ledd av Sebastian K. Hampl vid McGill University, har publicerat en studie som visar hur man kan tillverka raketbränsle från måndamm. Studien, som publicerades i Acta Astronautica, presenterar en metod för att utvinna metalliska komponenter och syre från regoliten, vilket kan användas som bränsle och oxidationsmedel. Hampl förklarar att denna metod skulle möjliggöra produktion av bränsle var som helst på månens yta, inte bara vid de polära isregionerna.
– Vi behöver producera resurser lokalt eftersom de tar upp mycket plats på raketen. Utan påfyllning är expeditionsräckvidden mycket begränsad, och varje fel kan innebära att astronauterna inte kan återvända till jorden, säger Hampl.
Ekonomiska och tekniska fördelar
Att producera bränsle på månen minskar kostnaderna och behovet av återförsörjningsuppdrag från jorden. En resa till månen tar cirka tre dagar och kostar över 350 000 kronor per kilo. För Mars-expeditioner, som tar 6 till 9 månader, blir lokal resursutnyttjande ännu viktigare.
– Vår metod, som använder metalliskt pulver som bränsle och syre som oxidationsmedel, är mindre beroende av vätgas, vilket är svårt att lagra under längre perioder, förklarar Hampl.
Framtiden för rymdutforskning
Den föreslagna metoden öppnar nya möjligheter för ISRU (In-Situ Resource Utilization) och kan leda till mer flexibla och kostnadseffektiva månexpeditioner. Hampl och hans kollegor hoppas att deras forskning kommer att inspirera till utveckling och testning av nya raketmotorer baserade på denna teknik.
– Vi hoppas att någon tar upp idén och börjar utveckla och testa sådana motorer eftersom vi starkt tror att detta skulle vara ett bättre koncept än att använda vätgas och syre, säger Hampl.
Genom att återuppliva och utveckla koncept från Apollo-eran, som aldrig realiserades, strävar NASA och andra rymdorganisationer efter att inte bara utforska månen utan även Mars och vidare bortom jorden.