NYHETEN I KORTHET
Kinas Chang’e 6 har för första gången i historien återvänt med material från månens baksida. Proverna landade i Inre Mongoliet tidigt på tisdagsmorgonen.
Kina har skrivit rymdhistoria genom att framgångsrikt hämta hem material från månens baksida med den obemannade Chang’e 6-missionen. Detta markerar en viktig milstolpe inom rymdforskning och utforskning av solsystemets tidiga historia.
Den kinesiska rymdsonden Chang’e 6 har återvänt till jorden med material från månens outforskade baksida. Proverna landade i Inre Mongoliet tidigt på tisdagsmorgonen den 25 juni, vilket markerar första gången någonsin som material från månens baksida har hämtats hem.
Chang’e 6, som består av en månlandare, en återvändningskapsel, en orbiter och en uppstigningsmodul, sköts upp den 3 maj och nådde månens omloppsbana fem dagar senare. Den 1 juni landade månlandaren i Apollokratern på månens baksida och samlade in cirka två kilo månmaterial med hjälp av en skopa och en borr. Proverna skickades sedan tillbaka till jorden med uppstigningsmodulen och återvändningskapseln.
Proverna från månens baksida kan ge nya insikter om solsystemets tidiga historia. Den outforskade baksidan av månen, som kräver en reläsatellit för kommunikation, skiljer sig mycket från den sida som alltid är vänd mot jorden. Detta gör materialet extra värdefullt för forskare, som hoppas kunna besvara frågor om händelser som det Sena Tunga Bombardemanget och månens utveckling.
”Var det SPA som en del av det Sena Tunga Bombardemanget? Eller var det en separat händelse? Genom att erhålla exakta datum för bassängen och kratrarna som överlappar den, kommer vi att bättre förstå månens historia.”
skrev den ideella organisationen Planetary Society om Chang’e 6-missionen.
Chang’e 6 är Kinas andra mission till månens baksida, efter Chang’e 4 som landade en rover där i januari 2019. Ingen annan nation har mjuklandat någon utrustning på månens baksida. Kina planerar att fortsätta sin utforskning med Chang’e 7 och Chang’e 8, som är planerade att skjutas upp 2026 och 2028. Den senare missionen kommer att testa teknologier för att etablera en månbas nära sydpolen, rik på vattenis, under 2030-talet.